Is schimmel gevaarlijk voor je gezondheid?

GENEN bepalen deels hoe kwetsbaar je bent voor schimmel

 

Wat als er iets achter de muren van je huis en boven je plafonds kan schuilen dat je ziek maakt? Schimmel. Omdat je het niet ziet, betekent niet dat het er niet is.

De meeste mensen denken alleen aan schimmel als ze hun kaas iets te lang in de koelkast hebben laten liggen of als ze de ellendige taak uitvoeren om hun dakgoten eens per jaar schoon te maken. Maar met ongeveer 70% van de huizen die schimmelproblemen hebben, is schimmel iets waar we ons allemaal meer zorgen over zouden moeten maken.

En niet alleen huiseigenaren hebben problemen met schimmel. Ook flatgebouwen, kantoorgebouwen en andere structuren kunnen schimmelproblemen hebben. Het maakt niet uit waar je woont of werkt, je moet je afvragen of er schimmel aanwezig is en hoe dit je gezondheid kan beïnvloeden.

Het zit zo: Schimmel heeft niet op iedereen dezelfde invloed. Daarom kan het zijn dat jij gezondheidsproblemen hebt door schimmel, terwijl je kamergenoot helemaal in orde lijkt. Nieuw onderzoek van de DNA Company verklaart waarom sommige mensen ernstige reacties op schimmel ervaren en anderen niet. Het komt erop neer of je de genen hebt die gifstoffen goed uit je systeem kunnen verwijderen of niet.

Wat kun je doen als je je realiseert dat je gezondheidsproblemen mogelijk worden veroorzaakt door schimmel? Er zijn manieren om je huis te controleren op schimmel en je er indien nodig van te ontdoen. Daarnaast zijn er bepaalde stappen die je kunt nemen om jezelf te beschermen tegen gifstoffen die ontstekingen in je lichaam kunnen veroorzaken.

Hoe schimmel je gezondheid beïnvloedt

Nogmaals, het is belangrijk om te onthouden dat schimmel op iedereen een ander effect heeft. Lichte symptomen zijn onder andere een loopneus en rode ogen. Degenen aan de ernstigere kant van het spectrum kunnen astmatische symptomen ervaren zoals een piepende ademhaling en kortademigheid, samen met een jeukende huid en koorts.

Helaas wordt schimmel vaak over het hoofd gezien als de bron van deze symptomen. Veel artsen houden zelfs geen rekening met de mogelijkheid van schimmel bij het diagnosticeren van hun patiënten. Dit kan ertoe leiden dat veel mensen met schimmelgevoeligheid denken dat ze een auto-immuunziekte of zeer ernstige astma hebben.

Een verkeerde diagnose kan er natuurlijk voor zorgen dat je niet kunt ontsnappen aan de schimmel die al je problemen veroorzaakt. Daarom is het zo belangrijk om je genen te laten testen, zodat je weet of je risico loopt op schimmelziekte.

Het gen dat je kwetsbaar maakt voor schimmel

Net zoals we enzymen hebben die lactose en suikers afbreken, hebben we ook enzymen die oxidanten uit onze bloedbaan verwijderen. Klinkt belangrijk, toch? De twee enzymen die verantwoordelijk zijn voor deze essentiële taak zijn het GSTP1 enzym en het GSTM1 enzym. Ze komen overeen met twee genen met een handige naam: het GSTP1-gen en het GSTM1-gen. Deze staan bekend als je ontgiftingsgenen.

Het GSTP1 enzym beschermt je tegen schimmel. Het ruimt ook giftige stoffen op die afkomstig zijn van sigarettenrook, parfums en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (denk aan chemicaliën uit steenkool en benzine). Het probleem ontstaat als je de suboptimale versie van het GSTP1-gen hebt.

Als je deze genvariant hebt, ben je gevoeliger voor schimmel. Hierdoor kun je te maken krijgen met gezondheidsproblemen door schimmel die anderen niet ervaren. Het kan ook zijn dat je gevoeliger bent voor sigarettenrook, parfum en pesticiden dan anderen.

Het GSTM1-gen daarentegen ontdoet zich van gifstoffen die in de darmen terechtkomen na het eten van schimmel. De manier waarop je lichaam omgaat met deze schimmel is heel anders dan hoe het omgaat met de schimmelsporen die je inademt. Het is heel goed mogelijk dat je de suboptimale versie van het GSTP1-gen hebt en de optimale versie van het GSTM1-gen, waardoor je gevoelig zou zijn voor schimmel in je huis, maar perfect in staat bent om te gaan met het beschimmelde brood dat je als ontbijt hebt gegeten.

Praktijkvoorbeeld: Vivian

Vivian* had gezondheidsproblemen sinds haar huis een paar jaar geleden werd gerenoveerd. Het vreemde was: haar man en kinderen hadden geen gezondheidsproblemen, ook al woonden ze allemaal samen.

Hoewel het vergezocht leek, was Vivian er absoluut van overtuigd dat het de verbouwing was die haar gezondheidsproblemen veroorzaakte. Het verschil tussen voor en na de verbouwing was zo groot dat ze wist dat er een verband was. Ze begreep alleen niet hoe dat mogelijk was.

Toen we Vivian's genen controleerden, miste ze een aantal belangrijke ontgiftingsgenen. Dit betekende dat ze heel weinig bescherming had tegen de giftigheid van schimmel en andere stoffen. Haar lichaam was volledig ongeschikt om vrije radicalen uit haar lichaam te verwijderen.

Het was dan ook geen verrassing dat we ontdekten dat Vivian's huis vol schimmel zat. Bij de verbouwing kwam de schimmel bloot te liggen en kwamen er sporen in de lucht terecht die Vivian ziek begonnen te maken. Terwijl de rest van haar familie sterke ontgiftingsgenen had, had Vivian het tegenovergestelde. Toen ze de schimmel eenmaal onder controle had, verbeterde haar gezondheid drastisch en voelde ze zich eindelijk weer zichzelf.

Hoe controleer je je huis op schimmel?

Schimmels horen niet in de woning. Zij kunnen op lange termijn zorgen voor gezondheidsklachten. Wanneer je ontgiftingsgenen niet optimaal zijn, zal het negatieve gezondheidseffect nog sneller zijn. Daarom is het belangrijk je huis te controleren op schimmel. Misschien zie je tekenen van schimmel, zoals een muffe geur, verkleurde plekken of waterschade. Maar soms kan schimmel verborgen zijn. Daarom is het goed om je huis op schimmel te laten controleren, zelfs als je er geen tekenen van ziet.

Je kunt hiervoor een bouwbioloog inhuren die luchtmetingen kunnen verzorgen in combinatie met een gespecialiseerd laboratorium. Bijvoorbeeld www.bouwbiologie-zwolle.nl 

Zij kunnen dan ook vaak de bron opsporen en de oorzaak vaststellen. 

In eerste plaats zal de oorzaak van de schimmelgroei verholpen moeten worden. Dit zijn vaak vochtproblemen door condensatie, bouwschade of optrekkend vocht.

Daarna dient de schimmel gecontroleerd verwijderd te worden, zodanig dat er verder geen contaminatie van overige ruimten is.

Als iemand die bijzonder gevoelig is voor schimmel, is het verstandig om woon- en werkplekken te zoeken die geen schimmelprobleem hebben. Als je al een huis hebt gekocht dat is aangetast door schimmel, moet je waarschijnlijk iemand inhuren om er vanaf te komen. Hoewel het waarschijnlijk een flinke investering zal zijn, is het het helemaal waard vanwege je gezondheid.

Naast het aanpakken van schimmel zijn er nog andere stappen die je kunt nemen om jezelf te beschermen tegen giftige stoffen:

Eet veel broccoli, kool, spinazie, boerenkool, collard greens, radijs, rucola en spruitjes voor ondersteuning van de lever.

Blijf uit de buurt van gebieden met veel pesticiden, zoals golfbanen, parken en voetbalvelden (tenzij je zeker weet dat ze niet recent bespoten zijn)

Zorg voor veel slaap

Verwijder agressieve huishoudelijke schoonmaakmiddelen uit je huis en gebruik in plaats daarvan natuurlijke schoonmaakmiddelen

Vraag je je af of je genetisch aanleg hebt voor schimmelgevoeligheid? De beste manier om daar achter te komen is door je genen te decoderen met een 360 DNA Rapport. www.thednacompany.com 

Je zult ontdekken of je ontgiftingsgenen suboptimaal zijn en nog 37 andere op maat gemaakte rapporten over slaap, dieet, voeding, hormonen, fitness, cardiovasculaire gezondheid, immuniteit en gedrag.

Elk aangepast rapport bevat je genetische eigenschappen en praktische stappen die je kunt nemen om je gezondheid en welzijn te optimaliseren. U bent een uniek individu, en je verdient gezondheid strategieën die uw unieke genoom weerspiegelen. Begin vandaag nog.

 

Gezonde Woning Keur™

Onderzoek toont aan dat verschillende binnenmilieufactoren de gezondheid van de bewoners of gebruikers van gebouwen beïnvloeden. Luchtkwaliteit is een belangrijke factor hierin. Een gezonde woning is volgens Gezonde Woning Keur™ ontworpen en gebouwd aan de hand van tien thema’s: formaldehydes, TVOC’s, weekmakers, pesticiden, vlamvertragers, conserveringsmiddelen, luchtverversingsvoud, elektrische en magnetische wisselvelden, schimmels en radon. Bij oplevering toetst en valideert Gezonde Woning Keur™ woningen op deze tien gezondheidsaspecten. Zodra de resultaten bekend zijn, wordt de totale score van de afzonderlijke parameters opgeteld. Er zijn drie niveaus gebaseerd op het aantal punten; zilver emissie gereduceerd, goud emissiearm en platina emissie bijzonder laag. Kijk voor meer informatie op www.gezondewoningkeur.nl

*) niet haar echte naam.

Bron: www.thednacompany.com