Ontwikkelaars

Gezond bouwen is Het Nieuwe Normaal

Woningen bouwen met aandacht voor gezondheid

Juist in deze tijd is gezondheid en welbevinden een terugkomend maatschappelijk thema. Mensen werken meer thuis, verbeteren de lifestyle, eten gezond en zijn zich bewuster van hun omgeving. Maar wonen ze ook gezond? Veel bouwers zeggen gezonden woningen te bouwen, maar hoe kan dat worden bevestigd? Het bouwbesluit is daarvoor niet toereikend.

Circulair Bouwen & Het Nieuwe Normaal
Een van de doelstellingen van de circulaire economie is het verminderen van schadelijke stoffen in het milieu en het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van mens en natuur. Bij het bouwen van een woning is het daarom belangrijk er voor te zorgen dat schadelijke stoffen vermeden worden en materialen worden gebruikt die veilig zijn en gerecycled en hergebruikt kunnen worden zonder de gezondheid van mensen en het milieu te schaden. Het Nieuwe Normaal noemt drie beoordelings- en certificeringssystemen die de gezondheid en duurzaamheid van gebouwen kunnen beoordelen: HEA02 (BREEAM), A01 (WELL) en Gezonde Woning Keur™. 

Certificaat Gezonde Woning Keur
Bij oplevering toetst en valideert Gezonde Woning Keur™ woningen op gezondheidsaspecten. Ontwikkelaars ontvangen een certificaat dat bevestigt dat een gezonde woning is gebouwd. Ontwikkelaars kunnen bewoners een bijpassend boekje bieden hoe je de woning gezond houdt.

Meten is weten

Gezonde Woning Keur™ is een onafhankelijk keurmerk die op 10 thema’s en meer dan 300 parameters de woning test. Op basis van de uitkomsten wordt de woning Zilver, Goud of Platinum gecertificeerd. Een duidelijk onderscheid van aantoonbaar gezonde woningen voor de verkoop of uw vastgoedportefeuille. 

Hoe gaat de certificering in zijn werk?

Meld je project bij ons aan en wij doen een vooronderzoek of je in aanmerking komt voor een certificering. Vlak voor de oplevering vinden de metingen plaats bij een percentage van de woningen uit het project. We analyseren vervolgens de monsters en na 3 weken ontvangt u het bijbehorende certificaat.

Gezonde Woning Keur & ESG Rapportage

Vanuit de EU is wetgeving van kracht die financiële marktdeelnemers (zoals banken, investeerders, beleggers maar ook grote ondernemingen) verplicht te rapporteren conform de ESG-regels uit de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Hoewel de spelregels op dit moment vorm krijgen is de Taxonomieverordening voor duurzaamheid al behoorlijk ver ontwikkeld.

De ESG-rapportage is een manier om meer te weten te komen over de milieu, sociale en bestuurlijke risico’s waarmee ondernemingen wereldwijd worden geconfronteerd. De rapporten bevatten specifieke informatie over de huidige en geplande duurzaamheidsinitiatieven, evenals links naar instrumenten en hulpmiddelen voor beleggers die deze risico’s willen aanpakken.

Gezonde Woning Keur kan deel uitmaken van de ESG-rapportage, zowel in het social als het environmental deel. We leggen er alles over uit in onze whitepaper.

Handleiding voor gezond woonplezier

Bestel nu het boek 'Handleiding voor gezond woonplezier' voor kopers van door jou gebouwde gezonde woningen.

Jouw woningproject ook laten certificeren?
Vraag nu het gratis informatiepakket aan