Goud voor Newton Park Enschede
| Trebbe Bouw

Goud voor woningen in Newtonpark Enschede

In Enschede ontwikkelde en realiseerde Trebbe het Newtonpark. Een duurzame, groene leefomgeving met in totaal 94 woningen voor de sociale huur, middenhuur en koop. Bijzonder is dat de middenhuurwoningen aantoonbaar gezond gebouwd zijn. Deze woningen zijn als eerste in Nederland voorzien van het onafhankelijke keurmerk Gezonde Woning Keur.

De herontwikkeling van het voormalige ROC-terrein wordt een aantrekkelijk gebied voor wonen en recreëren. Trebbe heeft met hun prijswinnend ontwerp met veel ruimte, parkachtig groen en wandelpaden een integraal natuur inclusieve woonomgeving gecreëerd. Het is niet voor niets dat het project de naam Newtonpark heeft gekregen. In totaal zijn er 21 sociale huurwoningen, 19 middenhuurwoningen en 54 koopwoningen gebouwd. Hiermee wordt een brede doelgroep bereikt.

De woningen zijn energiezuinig klasse A en zijn voorzien van hoogwaardige isolatie en een warmtepomp met vloerverwarming.  Het ontwerp van de woningen is geïnspireerd op de geschiedenis van de directe omgeving van Newtonpark. De wijk is gebouwd in de jaren 50 met de ontwerpfilosofie van de ‘Delftse School’. Dit is doorgezet naar een deel van het project. De woningen aan de noordzijde zijn geïnspireerd door de architectuur van het voormalige ROC. Het Twentse Ros is in de gevel van één van de woningen opgenomen. Het Twentse Ros maakte deel uit van de gevel van de Textielvakschool die op deze locatie stond.

Omgeving

Landschapsarchitect Rrog ontwierp het park. Het park zorgt voor de verbinding met de omgeving. Meanderde paden geven een lommerrijk gevoel en een centrale ontmoetingsplek met een natuurlijke speeltuin vormt het hart van de buurt. In het park komen veel grote gazonvelden en komen veel planten en bomen. Een heerlijke plek om te recreëren.

Certificering Goud

Trebbe wilde naast fijne en comfortabele woningen, ook een bijdrage leveren aan de gezondheid van de bewoners. Zij doen dit door bouwmaterialen te gebruiken die geen vervelende stoffen vrijgeven. Om dit aan te tonen liet Trebbe voor oplevering 19 middenhuur woningen valideren door Gezonde Woning Keur™.  De middenhuurwoningen die afgenomen zijn door Newomij, zijn met vlag en wimpel geslaagd voor de toetsing en de woningen zijn gecertificeerd op het niveau goud. Zo zijn de bewoners verzekerd van een gezonde woning, met een gezond binnenklimaat.

Samen bouwen aan gezond geluk

Hein Stooker, directeur bij Trebbe is blij met deze certificering. “Met Gezonde Woning Keur™ kunnen we aantoonbaar maken dat we niet alleen duurzame, maar ook gezonde woningen realiseren.” Volgens Hein sluit dit naadloos aan op de missie van Trebbe ‘Samen bouwen aan geluk’. “Bij alles wat we doen, kijken we of we ook waarde toevoegen op het gebied van aarde, maatschappij en mens. Gezonde Woning Keur™ helpt ons hierbij door onafhankelijk vast te stellen dat de woningen die wij ontwikkelen en bouwen beschikken over een gezond binnenklimaat.” Ook vindt Hein het bieden van dit keurmerk een extra service richting haar opdrachtgevers. “Financiële marktdeelnemers zoals bijvoorbeeld beleggers zijn verplicht te rapporteren volgens de ESG-regels.” Met een ESG-rapportage wordt inzicht gegeven in milieu, sociale en bestuurlijke risico’s. “Met deze certificering kunnen onze opdrachtgevers aantonen relevant te zijn en gezond wonen te stimuleren, ook maken zij de waarde van hun vastgoed toekomstbestendig.”